Psikolog Hatice Zengel, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun yalnızca çocuklarda değil yetişkinlikte de görülebileceğini söyledi. Zengel, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite terapisinde, öncelikle bir takım testler yapıyoruz herkes üzerine düşeni yaparsa birkaç ay gibi kısa sürede sonuç alınabiliyor” dedi.
Zengel, Egemen’e, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na ilişkin açıklamalarda bulundu. Zengel, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun üç bileşeni olduğunu, bunların dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olduğunu kaydetti.
Dikkat eksikliğinin özellikle dikkat gerektiren öğrenme, ders çalışma, birini dinleme gibi konularda dikkati toparlayamama (Ders başına oturamama gibi), dikkatin kısa sürede dağılması (Beş dakikada bile dersten kalkabilir), tekrar toparlanamaması ile olarak tarif edilebileceğini anlatan Hatice Zengel, “Film, video, oyun, müzik sırasında dikkat dağılmaz, bu sizi yanıltmasın. Çünkü bu sırada eğlenme söz konusudur, öğrenme değil” dedi.
Hiperaktivite’nin ise aşırı hareketlilik olduğunu kaydeden Zengel, “Sürekli bir hareket halinde olma, oturduğu yerden bile ellerin, kolların, ayakların sürekli kıpır kıpır olması, sanki bitmeyen bir enerjiyle hareket etme, özellikle küçük yaşlarda kapılara tırmanma, koltuk tepelerinde gezme görülebilir.” ifadelerini kullandı.
Dürtüselliğin ise aklına geleni o anda yapmak isteme ve çoğu zaman da yapma olarak tarif eden Zengel, “Sonunu düşünmeden hareket etme, kendisine ya da başkalarına zarar verebilme, söz almadan konuşma, karşısındakini dinlemeden sözünü kesme, kurallara uymama gibi davranışlar olabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite birlikte görülebileceği gibi, sadece dikkat eksikliği ya da sadece hiperaktivite de görülebilir.” diye konuştu.
Zengel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sebepleri: Doğum öncesinde genetik geçiş, annenin madde, alkol ya da sigara kullanması, Down Sendromu gibi kromozom anomalileri; doğum sırasında zor doğum, doğum sırasında oksijensiz kalma, erken doğum; doğum sonrasında kafa travmaları, bazı nörolojik hastalıklar, kurşun zehirlenmesi (Gıda boyasına dikkat lütfen! Gıda boyası içeren yiyecek ve içecekler birçok sağlık sorunu gibi burada da etkili olabilir. Doktorlarımız bu konuda ‘Pakete girmiş hiçbir gıdayı almayın.’ demekte haklılar. Lütfen o alışveriş arabalarını abur cuburla doldurmayın, çocuğunuzu obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite riskiyle karşı karşıya bırakmayın), demir eksikliği (kansızlık) gibi sebepler olabilir.”
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ders başarısında düşme, öğrenme güçlüğü, okul ve arkadaşlara uyum sorunları, ders ve sınavlarda gerçek potansiyelini ortaya koyamama, yetişkinlikte iş, aile ve sosyal çevreyle uyum sorunlarına yol açabileceğini aktaran Psikolog Zengel, şöyle devam etti:
“Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite terapisinde, öncelikle bir takım testler yapıyoruz ve sonra terapist, çocuk, aile ve öğretmenler işbirliği içinde çalışıyoruz. Herkes üstüne düşeni yaparsa birkaç ay gibi kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite sebepleri arasında nörolojik hastalıkların yüzde 5 kadar bir yeri vardır ve durumda terapinin yanı sıra ilaç desteği de gerekir. Sadece ilaç kullanmak da tercih edilebilir. Ama çocuğunuz çok uzun yıllar da bu ilaçları kullanmak durumunda kalabilir. Yetişkinlikte görülen ve özellikle dikkat eksikliği ve dürtüselliğin daha baskın olduğu sorunu da görmezden gelmeyelim lütfen! İşe konsantre olamama, dikkati bir türlü toplayamama, başkalarının belki birkaç saatte yapacağı dikkat gerektiren bir işi günlerce yapamama, hatta işin başına oturamama, sosyal ilişkilerde dürtüsellik nedeniyle bozulma, eş ve/veya aileyle bir türlü uyum sağlayamama, kendine, eşyalara ya da karşısındakine zarar verme gibi durum ve davranışlarınız varsa, kendinize bir de bu açıdan bakın ve terapi desteği almaktan çekinmeyin! Çünkü hayatınız bunlardan dolayı yaşanmaz hale gelebilir ya da belki halihazırda gelmiştir bile.”
Haber linki: buraya tıklayın