Bipolar Affektif Bozukluk (İki Uçlu Duygulanım Bozukluğu), bir ucunda manik dönem bir ucunda depresyon olan ve aslında üçüncü kısmı normal hayat olan bir bozukluktur.
Manik dönem: Uykusuzluk, aşırı hareketlilik, çok konuşma, fikir uçuşmaları, öfori (coşku), abartılı bazı davranışlar (aşırı para harcama, cinsellik gibi), algıda bozulmalar görülebilen dönem.
Depresyon: Uykuda ve iştahta artma ya da azalma, hayattan zevk almama, hiçbir şey yapmak istememe, ümitsizlik, karamsarlık, değersizlik, suçluluk, kararsızlık, cinsel isteksizlik, ölüm ve intihar düşüncelerinin olabildiği dönem.
Tip 1 bipolar bozuklukta depresyon ve manik dönem birbiri ardına olabilir, manik dönemde depresyon özellikleri görülen mikst (karışık) tip olabilir, tip 2 bipolar bozuklukta hipomani (manik dönem özelliklerinin hafif seyretmesi) olabilir.
– Tedavi olmadığında kişinin hayatını oldukça olumsuz etkiler.
– Tedavide ilaç ve doktor kontrolleri çok önemlidir, aksatılmamalıdır.
– Terapi, psikoeğitim (Hastalıkla ilgili bilgilendirme), psikoterapi ve aile terapisi şeklinde olmalıdır.
– Kişi stresini yönetmeyi öğrenmelidir. Strese gireceği durum, yer ve kişilerden uzak durmalıdır.
– Uyku düzeni çok önemlidir. Sadece uykunun bozulması bile manik döneme girmek için risk oluşturabilir. Aynı saatlerde yatıp kalkma, öğleden sonra çay, kahve, kola, kakao tüketmeme ve gün içinde de bunları kısıtlı tutma önemlidir.
-Stres açısından üç beyazlar (Un, tuz, şeker) de azaltılmalıdır.
– Hastalığınızı herkesin bilmesi gerekmez; tek istisna, evlenmeyi düşünürseniz eş adayınız bunu bilmelidir. Damgalanma (Toplum tarafından hastalık nedeniyle dışlanma) hayatınızı zehir edebilir. Çalışmanıza, okumanıza, toplum içine çıkmanıza engel olabilir.
– Evilik ve çocuk düşünürseniz, doktorunuz ve psikoloğunuzla iletişim halinde olun.
– Dengede, “normal”de kaldığınız sürece, okul, iş, evlilik ve sosyal hayatınızı sürdürebilirsiniz.
– Bipolar bozukluğu olanlar hassas insan ve iyi çalışandırlar. İnsan ilişkilerine dikkat etmeye ve işteki görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışırlar. Dilerim toplum da bunu anlar.
Fotoğraf: Çiçek açmış elma ağacı. (T.A.T kartında hipomani belirtisi.) ☺